< SPÄŤ NA BLOG

Nádherná nová kolekcia VLK

13.05.2021

Kto už videl naživo vlka? Nemyslíme toho z Červenej čiapočky :-) A ruku hore, kto vie akej farby má oči mladé vĺča? Dozviete sa aj to aké má silné tesáky ale aj to vďaka čomu tak dobre počuje. Teachshirts, sú tričká ktoré vedia...

Nádherná nová kolekcia VLK

TEACHSHIRTS

Nádherná nová kolekcia VLK

VLK DRAVÝ (Canis lupus)

Kto už videl naživo vlka? A ruku hore, kto vie akej farby má oči mladé vĺča?
VLK DRAVÝ (Canis lupus)
Podľa druhu môže byť čierny, biely, červený, hnedý ale v našich podmienkach je to väčšinou fešák sfarbený do siva, ktorého vo voľnej prírode videl asi málokto. Je veľmi plachý a jeho uši dokážu počuť až do diaľky 8 kilometrov k čomu mu pomáha 17 svalov na ušnici. Keď sa narodia malé vĺčatá majú oči modré a približne od 8 mesiaca sa ich farba zmení na žltú. Vlci žijú vo svorke, kde majú jasné pravidlá. Šéf je alfa samec spolu s alfa samicou a ostatní sú tomuto páru podriadení. Najväčšie vlky žijú na Sibíri a v Kanade, kde dosahujú hmotnosť okolo 80 kg.

Čeľuste sa vyznačujú veľkou silou okolo 100 kg/cm², čím dokážu drviť kosti – pre porovnanie, nemecký ovčiak vyvinie len polovicu tejto sily. Chrup sa skladá zo 42 zubov: 20 v hornej a 22 v dolnej časti. Tesáky môžu dorastať až do dĺžky 6,5 cm, sú mierne zahnuté, široké a ostré. Oblasť nosa, ktorá zachytáva pachy, je u vlka až 14-krát väčšia ako u človeka a obsahuje 200 miliónov čuchových receptorov, zatiaľ čo ľudská má 5 miliónov. V dobrých podmienkach vlky zavetria pach aj na 3 kilometre.

Na poslednom obrázku tvojho trička teachshirts vidno ako vlk vyje. Hovorí sa, že vyje na len tak „na mesiac“. Vytie je naopak veľmi dôležitý komunikačný prostriedok. Vlčie vytie môže obsahovať až 12 rôznych harmonických tónov a možno ho počuť až na vzdialenosť 16 km. Vlci si tak dokážu odovzdať správu na kilometre ďaleko. Vyť môžu z rôznych dôvodov. Jedným z nich je zhromažďovanie svorky pred lovom alebo po love. Vlci vytím často upozorňujú ostatných vlkov na nebezpečenstvo, najmä v blízkosti brlohu s mláďatami. Pomocou vytia hľadajú stratených členov svorky, napríklad v hmle alebo búrke. Bolo pozorované, že vlk vyje aj zo žiaľu, kvôli smrti partnera. Vytie slúži aj na komunikáciu medzi jednotlivými svorkami a pre každú je špecifické. Okrem toho, každý vlk vyje inak, čo pomáha iným svorkám zistiť, z koľkých jedincov sa skladá cudzia svorka. Vlky medzi vytím nechávajú dlhšie pauzy. Vďaka tomu svorky vedia, koľko ich na danom území vlastne je.

Vypočujte si nahrávku nižšie a keď budete v lese, určite si vytie vlka s ničím nepomýlite

SLEDUJTE NÁS NA INSTAGRAME